Days at work

Days at work

Ett porträtt är inte alltid bara ett porträtt …

maj 26th, 2014

Jag tar relativt ofta porträtt till olika kund- och företagstidningar, det kan vara för Posten, Telenor eller som nu nyligen en tidning inför Göteborgsvarvet. Uppdraget var att ta ett porträtt av en tjej som var intervjuad inför loppet. Det fanns önskemål om att fotografera henne i en av hennes vardagsmiljöer men iklädd lite träningskläder så att man såg att träningen finns med överallt.
Eftersom Susanne som jag skulle fotografera var med en del i radio och pratade just om träning så tänkte vi att det skulle kunna vara ett bra ställe! Väl där så kan man ganska snart konstatera att det inte alltid ser ut som man vill att det ska göra 🙂 När Susanne är med i radio sitter hon som gäst i studion, den sidan av bordet var inte alls så kul! Så jag satte henne i kontrollstolen i stället. Färgerna på bord och väggar  kändes alltför ”såsiga” och alla skärmar mm såg väldigt döda ut. Hennes träningskläder var i illgrönt vilket i sig skulle kunna funkat, men inte tillsammans med allt annat i rummet, som den blåa stolen mm,

Nåväl, här kan ni se originalbilden och det färdiga porträttet, en hel del småpill blir det för att få det som man vill 😀

Steg för steg, Prosharp ”Stanley Cup”

september 9th, 2013

Under vernissaget var det många som undrade hur en bild blir till rent tekniskt. Kanske lite svårt att sammanfatta så här kort, men jag satte ihop en liten film som visar i stora drag hur ”Stanley Cup”-bilden jag gjorde åt Prosharp växer fram. Nu är det mycket av retuschen som inte syns i den här filmen, men ni får i alla fall ett litet hum om hur det gick till …

Det kan vara lite litet att titta i denna lilla ruta, men klicka upp den i helskärm och slå på HD 720p eller 1080p, så ser man lite bättre.

Vill ni se lite bakombilder och läsa lite om själva fotograferingen så finns det här

Snabbt jobb i Capture One

februari 21st, 2012

Ibland är det snabba ryck utan möjlighet att lägga timmar på masker och pill i Photoshop. Som igår när jag hjälpte Per, Trummisen i Corroded, att ta två snabba bilder till hans sponsor Paiste. Kan tänka mig att vi plåtade i sammanlagt 10 minuter max och bilden var i stort sett klar 10 minuter efter.

Vi valde snabbt två bilder och sedan med hjälp av masker och möjligheten att lägga samma inställningar på flera bilder i Capture One gjordes de i ordning direkt. Enkla inställningar som Mättnad, Vinjettering och Klarhet kan göra under på en rocktrummis! 🙂

Belysningsmässigt var det en Profoto 3×4 softbox lite snett från höger, inget mer …

Justeringar i CaptureOne

oktober 10th, 2011

Jag justerar extremt mycket direkt i min råfilshanterare CaptureOne, och tänkte att det kanske kunde vara kul att se hur det ser ut innan man justerat bilden. Självklart tillkommer mer eller mindre arbete i Photoshop beroende på uppdrag, men ibland kommer man skrämmande långt redan vid export ut ur CaptureOne.
Bilden jag tänkte visa är tagen för Sundsvall Dragons som spelar i Svenska Basketligan och blev dessutom svenska mästare för andra gången förra året (vilket självklart beror på alla bilder 🙂 )

Porträttet som är på deras nyförvärv Dino var tänkt att vara väldigt mörkt och med ljus nästan på bara ögonen. Vi ljussatte med två Profoto Magnumreflektorer med raster i 45 grader bakifrån och en Profoto Softlightreflektor ganska rakt på, lite uppifrån. Efter fotograferingen så gjordes följandes justeringar i CaptureOne:

• Totala exponeringen nerdragen 0,5 bländarsteg
• Kontrasten upp 25
• Färgmättnaden nerdragen 95%
• Klarhet upp 30%

Sedan har jag använt mig av CaptureOne’s suveräna lagerhantering och sänkt exponeringen på olika delar av bilden genom att måla dessa med masker.
• Hela bakgrunden och hans överkropp har sänkts ytterligare  -1.85 bländarsteg
• Munnen blev lite för ljus och har sänkts -0.6 bländarsteg
• Skuggan under hakan och ögonen lättades +1 bländarsteg

Efter detta så har bilden fått lite retusch i Photoshop och bl.a. byttes ögonen ut till ett par från en annan bild för att få upp blicken något. I övrigt storleksbestämdes den och skärptes innan den gick iväg till tryck!

Tips med ”behind the scenes”-filmer …

september 22nd, 2010
Jag älskar att kolla på filmer med ”behind the scenes” eller vad man nu ska kalla de på svenska, ”bakomfilmer” kanske :), alltså filmer från olika fotograferingar och som visar hur de gått till väga när de plåtat. Det finns alltid något att snappa upp!
Så för er som inte följer Fotofeber’s blogg så har jag här ett tips med en samling sådana filmer därifrån.

Så är kommer en länk med 80 ”bakomfilmer” från Fotofeber!

Janina bit för bit …

september 20th, 2010

Jag fick frågan hur jag plåtade röken bakom Janina i bilden med baseball-träet. Eftersom det inte är riktig rök utan bara fixat i Photoshop så tänkte jag att jag kunde ta en snabb isärplockning av Janina, rent digitalt i alla fall! 😀

Till att börja med så är det taget i studion med två blixtar 45 grader bakifrån, framifrån har jag en beautydish med raster från min vänstra sida och upplättning med en softbox från min högra sidan. Bakgrunden är en svart pappersfond.
En fläkt står på golvet från min högra sida för att blåsa på rocken och håret på Janina.

Ok, då börjar vi!
Bilden är tagen med en Hasselblad H2 med ett P65+ bakstycke och en HC50mm. Jag har först ställt lite grundkurvor och nivåer i Capture One och rensat lite födelsemärken, damm och gjort diverse småjusteringar i Photoshop, då ser bilden ut så här, vilket är utgångsläget.

Så där ja! Jag fortsätter med att göra en grov mask för håret och ändrar färgen från rött till brunt (antagligen helt onödigt eftersom bilden i stort sett saknar färg i slutet 🙂 men så gjorde jag i alla fall). Sedan sedan drar ner mättnaden ytterligare. Efter det har jag gått in och gjort ett lager som jag målat svart runt Janina med en mjuk stor pensel, sedan ändrat opaciteten i det lagret för att få en skön vinjettering. Det finns andra sätt att göra detta på, Lens Correction är ett annat sätt …

Sedan kommer vi till röken! Där skapar jag ett nytt tomt lager, går in i Filter/Render/Clouds och sedan igen upp i Filter/Render/Difference Clouds. Efter det tar jag Free Transform och skalar upp det lagret till önskad ”rökstorlek”. Sedan kan man ”blurra” till det lite om det behövs. Nu fram med markeringsverktyget och göra en mask för att klippa in Janina i röken. Efter det ökar jag på kontrasten på Janina för att få henne att poppa ut lite mer.

Nu på med ett justeringslager där jag kör Hue/Saturation och ställer in Colorize. Sedan justerar jag så att rätt nyans kommer fram. Nu plockar jag in mina eldflammor som jag plåtat vid ett tidigare tillfälle, bara av ren ”bra-att-ha”. Eldsflammorna gör jag grönblå genom Hue/Saturation och Colorize, sedan ändrar jag lagerläget till Screen för att få det svarta vid elden att ”frilläggas” mot bilden. Mask för att få fram Janinas högra höft …

Och för att det ska se lite naturligare ut så lägger jag på en ny flamma från vänster. Slutligen tar jag lite eld uppe på baseballträet, förvränger dem med Edit/Free Transform/Warp för att passa bättre. Och vips så var den klar! Bildfilen blir ganska stor, närmare 3.8 GB!, eftersom jag har ganska mycket lager & justeringslager. Men det är kanon om man kommer på att man vill göra fler liknande från samma plåtning. Då räcker det oftast med att ändra maskerna så har man kommit ganska långt!

edit! Är sånt här kul? Vore kul att läsa vad ni tycker om såna här inlägg.

Skön söndag med lite bloggtips …

september 19th, 2010

Nu är det snart måndag igen! Härligt. Har inte så fasligt mycket denna vecka vilket känns ganska skönt med tanke på allt annat som borde ordnas. Studion behöver städas, papper behöver fyllas i och jag vill nog åka och bada med dottern nåt denna vecka!

Igår kväll tänkte jag gå ut på krogen en sväng, så blev det inte. Var förbi en kompis som fyllde år och sedan gick jag till jobbet 😀 Nej jag gick inte dit för att jobba, jag kände bara att det vore kul att få sitta med Photoshop en stund utan att känna pressen från jobb. Så jag fixade till en till bild på Janina. Känns härligt att man fortfarande kan tycka att det är så kul att hålla på med foto och Photoshop. Man kan ibland glömma bort att det faktiskt är min stora hobby, inte bara ett jobb.

Bloggar är roligt att läsa, speciellt bloggar av fotografer om jag får bestämma. Så därför tänkte jag försöka tipsa om lite olika bloggar jag gilla framöver.

En otroligt duktig bloggare, Twittrare och självklart fotograf är Chase Jarvis. Här finns tips om allt från hur man packar väskan till hur man plåtar genom en plexiglasskiva. Kul att se nån som är så pass duktig också ta sig tid att dela med sig av tips och annat smått och gott!

En fotograf som jag hittade genom att han gör en hel del tillsammans med PhaseOne är Drew Gardner. Roliga och sjuka fotograferingar av en mycket duktig fotograf. Hans blogg har jag inte följt så länge men med tanke på allt han gjort så ska det bli intressant att kolla in honom lite mer …

En lika duktig som ung fotograf är Joey Lawrence. Han har hunnit med att göra mer på ett par år än många hinner under en livstid som fotografer. Allt han tjänar in lägger han på utrustning och resor, snacka om att ingenting är omöjligt! Han har dessutom givit ut två DVDs med massor av tips och trix. Kolla in honom.

Hittade ganska nyligen Nils Jakobsson’s blogg. Jobbade tidigare på Sundsvalls Tidning (som numera också har en egenfotoblogg) , men är idag anställd på Bildbyrån. En kul detalj, kanske mest för mig :), är att han är uppväxt i närheten och dessutom släkt med en familj som hade en bondgård där jag ofta var hos under somrarna när jag var liten.

Jag fortsätter lite senare tror jag, ni får hålla tillgodo med dessa och en bild så länge 🙂