Days at work

Days at work

Janina bit för bit …

September 20th, 2010

Jag fick frågan hur jag plåtade röken bakom Janina i bilden med baseball-träet. Eftersom det inte är riktig rök utan bara fixat i Photoshop så tänkte jag att jag kunde ta en snabb isärplockning av Janina, rent digitalt i alla fall! 😀

Till att börja med så är det taget i studion med två blixtar 45 grader bakifrån, framifrån har jag en beautydish med raster från min vänstra sida och upplättning med en softbox från min högra sidan. Bakgrunden är en svart pappersfond.
En fläkt står på golvet från min högra sida för att blåsa på rocken och håret på Janina.

Ok, då börjar vi!
Bilden är tagen med en Hasselblad H2 med ett P65+ bakstycke och en HC50mm. Jag har först ställt lite grundkurvor och nivåer i Capture One och rensat lite födelsemärken, damm och gjort diverse småjusteringar i Photoshop, då ser bilden ut så här, vilket är utgångsläget.

Så där ja! Jag fortsätter med att göra en grov mask för håret och ändrar färgen från rött till brunt (antagligen helt onödigt eftersom bilden i stort sett saknar färg i slutet 🙂 men så gjorde jag i alla fall). Sedan sedan drar ner mättnaden ytterligare. Efter det har jag gått in och gjort ett lager som jag målat svart runt Janina med en mjuk stor pensel, sedan ändrat opaciteten i det lagret för att få en skön vinjettering. Det finns andra sätt att göra detta på, Lens Correction är ett annat sätt …

Sedan kommer vi till röken! Där skapar jag ett nytt tomt lager, går in i Filter/Render/Clouds och sedan igen upp i Filter/Render/Difference Clouds. Efter det tar jag Free Transform och skalar upp det lagret till önskad “rökstorlek”. Sedan kan man “blurra” till det lite om det behövs. Nu fram med markeringsverktyget och göra en mask för att klippa in Janina i röken. Efter det ökar jag på kontrasten på Janina för att få henne att poppa ut lite mer.

Nu på med ett justeringslager där jag kör Hue/Saturation och ställer in Colorize. Sedan justerar jag så att rätt nyans kommer fram. Nu plockar jag in mina eldflammor som jag plåtat vid ett tidigare tillfälle, bara av ren “bra-att-ha”. Eldsflammorna gör jag grönblå genom Hue/Saturation och Colorize, sedan ändrar jag lagerläget till Screen för att få det svarta vid elden att “frilläggas” mot bilden. Mask för att få fram Janinas högra höft …

Och för att det ska se lite naturligare ut så lägger jag på en ny flamma från vänster. Slutligen tar jag lite eld uppe på baseballträet, förvränger dem med Edit/Free Transform/Warp för att passa bättre. Och vips så var den klar! Bildfilen blir ganska stor, närmare 3.8 GB!, eftersom jag har ganska mycket lager & justeringslager. Men det är kanon om man kommer på att man vill göra fler liknande från samma plåtning. Då räcker det oftast med att ändra maskerna så har man kommit ganska långt!

edit! Är sånt här kul? Vore kul att läsa vad ni tycker om såna här inlägg.

6 Responses to “Janina bit för bit …”

 1. comment number 1 by: Klas Risshall

  Kanon.
  Kul att få se hur du kommer fram till slutresultatet.

 2. comment number 2 by: pelle nyberg

  Skitbra! väldigt inspirerande. Gör gärna mer sånt. Bara du hinner med dig.

 3. comment number 3 by: Stefan Frankl

  Ja det är roligt och inspirerande 🙂

 4. comment number 4 by: syrr

  Kul att se hur det gick till, (även om jag inte hängde med på alla siffror och bokstäver i början)!

 5. comment number 5 by: Christer K

  Jättebra inlägg !! Inspirerande, intressant och lärorikt att följa med i den kreativa processen och se hur bilden växer fram.

  /Christer K

 6. comment number 6 by: Anna

  Helt fantastiskt att kunna få ta del av sånt! Utvecklande och, som sagt, inspirerande.

  Efter artikeln i Kamera&Bild är jag oerhört nyfiken på hur du får fram ‘metallic-effekten’ jag ofta tycker mig se i dina bilder – den är så bra!

  -A