Days at work

Days at work

Fjällräven, sommar

oktober 30th, 2013

I fredags var jag och Jonas iväg och plåtade för Fjällräven, vädret var strålande och det var ju tur med tanke på att det var slutet av oktober och det var sommarkollektionen vi skulle fotografera.
Platsen var Skuleberget i Ångermanland och jag måste säga att det är få platser jag varit på som är så vackra som Skuleberget, otroligt fint, jag rekommenderar er verkligen att ta er dit om ni kan (kolla mer på hogakusten.se/vandra)! Även om temperaturen kanske inte var juli-varmt så sken solen som en sensommardag! Både jag och Jonas hade packning så det räckte och de ca. tre kilometrarna upp till toppen kändes ordentligt i låren 🙂 Jag kan intyga att samtliga representanter från Fjällräven och modellerna verkligen ”levde som de lärde”, jag och Jonas fick kämpa på för att hänga med 🙂 Vi stannade några gånger på vägen upp och plåtade på de platser som funkade bra. Solen var ganska hård, framförallt mitt på dagen, men vi hittade ställen som funkade och när det var som värst åt lunch. Det var en riktigt härlig dag som resulterade i ett gäng bra bilder, nu ska kunden välja ut de som ska fixas till lite extra.

Lucia 2013

oktober 26th, 2013

De senaste fyra åren har jag fått fria händer med att plåta en gruppbild på årets Luciakandidater. Något år har det stått i eld, ett annat suttit på rosa moln med duvor osv. Så i år har jag fotograferat alla var för sig lite som om de svävar/flyger. Nu återstår att sammanfoga alla bilder + lite annat kul till en ny gruppbild. Vad det blir får ni se framöver 🙂

3D, fast på riktigt!

oktober 24th, 2013

Behövde en vikingabåt till en bild jag håller på med, så jag byggde en i 3D, fast på riktigt! 🙂 Rätt kulör fixade jag med sprayfärg. Nu ska den bara plåtas i exakt rätt vinkel och sedan in i bilden!

Kyla, regn och ett skogsrå

oktober 23rd, 2013

I går plåtade vi ett omslag till en broschyr. Bilden ska illustrera närheten till naturen samtidigt som den ska vara lite mystiskt sagolik.
Platsen var en strand strax utanför Timrå, väldigt nära motorvägen faktiskt! 🙂 Men det som ser konstigt ut för den ene ser ofta grymt ut på bild! Vädret var inte direkt idealiskt för att plåta ute. 5 grader varmt, mulet och regn. Jag, praktikanten Jonas, Mattias från Sweet Williams & POP och vår lilla modell för dagen packade med oss alla grejer och begav oss ut mot stranden.
Efter lite riggande och testande körde vi igång. Modellen skulle bland annat ha ett par renhorn på huvudet vilket visade sig inte vara helt lätt, men efter lite trixande så satt de där! Jag fick också bygga om stranden lite, vassen växte inte riktigt där jag ville så jag ”byggde” om lite. Förutom att vår lilla modell höll på att frysa ihjäl och att min dator nästan drunknade i allt regn så gick det riktigt bra! Alla gjorde ett kanonjobb och en extra stor eloge till vår 7-åriga supermodell som stod ut med oss under hela plåtningen!

Dragons del III

oktober 22nd, 2013

Medan vi håller på som mest med efterarbetet på bild två i serien till Dagons basketballs annons- och affischbilder så passade vi på att ta den tredje i serien. Denna gång var vi på Spa Maskrsen och stoppade ner deras stjärna Alex Wesby i ett av kopparbaden 🙂 Trängre plats att plåta på får man nog leta efter, speciellt om man vill ta bilden nästan helt uppifrån. Jag tror jag slog huvudet i dörrposten bredvid mig typ 1000 gånger!
Det blir en hel del efterbearbetning på denna också 😀 Golvet ska antagligen bytas ut, hyllor ska byggas i 3D osv.

Själva idén med bilden kommer nog att framgå lite mer när den är helt klar!

Bilder till nya ägare!

oktober 19th, 2013

Häromdagen hade jag äran att få lämna ut en av de tavlor som såldes under min utställning! Alltid roligt att se sina bilder hamna hos någon som gillat dem så pass att de bestämt sig för att köpa en! Efter mycket om och men (mest mitt glömska huvud) så lyckades vi i alla fall träffas och Maria kunde hämta ut sin bild!

Hoppas den kommer att göra sig fin på din vägg!

Dragons del II

oktober 15th, 2013

Dragons andra bild i annonsserien var en liten utmaning! Som ni kan se av bilderna var det lite fornnordiskt tema 😉 All utrustning fick släpas ut på klipporna! Som tur var hade jag dagen till ära med mig Andreas från byrån Sweet Williams & POP och Jonas, som gör sin praktik hos mig under 10 veckor. Han går Bildhandling på Fotoskolan STHLM.
Bilden togs ute på Alnös sydspets. Tidstypisk rekvisita i form av diverse ringbrynjor, hjälmar, svärd mm hade lånats in och nu återstod bara spelarna! Vi fick hjälpas åt att få på ringbrynjorna för de vägde verkligen bly!! När alla hade fått sin utrustning gällde det bara att få till placeringen, eftersom vissa saker kommer att läggas in i bilden var det viktigt att de hamnade rätt!

Efter mycket ropande och skrikande så var vi klara! Nu återstår lite fix och trix innan den färdiga bilden kan få se dagens ljus!

Från skiss till färdig bild …

oktober 11th, 2013

Skulle tvätta lite kläder häromdagen och hittade skissen till årets första fotografering för Sundsvall Dragons. Det kan vara lite roligt att titta på skissen när allt är klart för att se hur mycket man fick ändra eller kompromissa allt eftersom projektet förs framåt. Skissen kom fram under ett möte med ADn för det här uppdraget, Jocke på Sweet Williams and P&P.

Tanken blev ganska precis som vi tänkte med några små ändringar, t.ex. hade vi ingen publik på slutbilden och sedan kom teaterdekoren på sidorna och ovan till, den såg jag när jag fotograferade teaterstolarna, det blev en väldigt fin inramning till bilden tycker jag och dessutom förstärker hela teaterkänslan!
Dragonsspelarna är fotograferad i deras hemmaarena (bloggade om fotograferingen här & här), den röda ridån är fotograferad på Sveateatern och scenkanten, stolarna och teaterdekoren är från Sundsvalls Teater.

Nu vidare till nästa bild i serien, men mer om det senare …

Ut i djupa skogen

oktober 5th, 2013

I torsdags var jag iväg ner mot Hälsingland för att plåta en kille som kör skördare åt Holmen Skog. Bilderna ska vara till deras tidning Holmen Magasin och artikeln handlar om hur de använder digital teknik i skogsindustrin.
Det tog ungefär en dryg timme att köra ner dit. Ju närmare jag kom ju smalare blev grusvägen jag körde på och efter en stud tog vägen slut och bara skog återstod 🙂
Det var bara att dra på sig gummistövlarna och packa utrustingen. Just det ja, utrustningen … En stor kameraväska på ryggen, en stativväska och ett Pro7B batteriaggregat … Efter ca. 200 meter in i djupaste urskogen ringer jag föraren och undrar var han är, han svarar med att köra tutan på skördaren, den hörs sjukt långt bort! 🙁
Efter att ha kommit fram och konstaterat att jag gått helt fel, typ 400 meter i urskog för långt så kan jag äntligen börja plåta!

Vi tog porträtt och ”actionbilder” inne från och utanför skördaren. Skymningen föll snabbt och innan jag hade packat ihop allt så var det i stort sett bäckmörkt!

Efter lite plumsande ner till knäna i ett kärr och några andhämtningspauser kommer jag änligen fram till bilen igen! Träningsvärken kom som ett brev på posten i morse … 😀