Days at work

Days at work

Omslaget till LAJV klart!

oktober 27th, 2011

Så här blev omslaget och artikelbilden till LAJV Magazine.
Hoppas att ni gillar dem!

Yeeehaw! Cowboys i salonen!

oktober 27th, 2011

Härom veckan var jag iväg och fotograferade omslaget till nya numret av LAJV Magazine. Denna gång var det ett porträtt på Jennifer som jobbar som bartender på Daltons Saloon! Ja ni hör ju själva, saloon!!! Hur kul kan inte det bli! Min idé denna gång var kanske inte helt överraskande att spinna på westerntema! Lite rekvisita och diverse kläder inhandlades på second-hand och bilen packades med alla grejer.
Jag hade kanske inte 100% klart för mig hur bilden skulle vara, men jag hade varit där och kollat så vinkeln var klar. Sedan när vi var där föll alla bitarna på plats! Dammig saloon med stökiga cowboys som åker på stryk av tuff bartender!! Kan det bli mycket roligare!
Att få människor att släppa loss på bild och göra saker man kanske inte normalt gör som till exempel att skrika som i denna (och i stort sett alla andra bilder jag tar 😉 ) är nästan omöjligt om man inte gör exakt samma sak själv! Hur ska man annars kunna övertyga eller peppa någon till nåt om man inte kan göra det själv? Så det var en ganska hes Kristofer som efter idogt skrikande och kortknäppande packade ihop och bar ut utrustningen till bilen!

En stor eloge till både Jennifer och inte minst Kim, som på sjukt kort varsel hoppade in och agerade skurk i baren! 🙂

Ute och letar location!

oktober 23rd, 2011

Jag måste ha hundratals såna här bilder i min iPhone! Bilder man tar när man är ute och ska reka inför en plåtning eller bara är ute och letar location. Användbart just då, helt värdelös senare 🙂
Den här togs när jag rekade inför en plåtning för tidningen LAJV Magazine och vad det är och hur det blev kommer inom kort! 😉

Nu är det jul igen, snart i alla fall …

oktober 23rd, 2011

Jaha! Då var det dags igen! Julnumret av Birsta City Magasin ska tryckas och förra veckan tog vi omslaget. Precis som alla andra gånger gjorde vi det utanför shoppingcentret. Temat var självklart jul och vad vore julnumret utan 15 kubik snö! Men det finns ju ingen snö nu?! Johodå! Det finns det viss, bara man vet var man ska leta 😉
Med snön på plats så var det bara att börja bygga skogen som tomten skulle komma fram genom på sin väg till Birsta City! 🙂 Det blev en hel del skottande och fixande innan alla granar var på plats. För att göra det hela lite mer spännande så började det spöregna precis när vi skulle börja plåta!! Alla blixtaggregaten täcktes över och jag fick backa upp bilen så jag fick skydd för dator och kamera.
Det var en ganska blöt och kall tomtefamilj som gick in och fikade medan jag med packade ihop all utrustning. Nu var det dags för bild nr. 2!
Andra bilden togs inne i Birsta City och idén här var att tomten hade fullt upp med att hålla koll på sina nissar där inne.

Alla gjorde ett kanonjobb, inte minst ”tomtenissarna” som trots regn och lång väntan stod ut med en omständlig och tråkig fotograf 😀

Justeringar i CaptureOne

oktober 10th, 2011

Jag justerar extremt mycket direkt i min råfilshanterare CaptureOne, och tänkte att det kanske kunde vara kul att se hur det ser ut innan man justerat bilden. Självklart tillkommer mer eller mindre arbete i Photoshop beroende på uppdrag, men ibland kommer man skrämmande långt redan vid export ut ur CaptureOne.
Bilden jag tänkte visa är tagen för Sundsvall Dragons som spelar i Svenska Basketligan och blev dessutom svenska mästare för andra gången förra året (vilket självklart beror på alla bilder 🙂 )

Porträttet som är på deras nyförvärv Dino var tänkt att vara väldigt mörkt och med ljus nästan på bara ögonen. Vi ljussatte med två Profoto Magnumreflektorer med raster i 45 grader bakifrån och en Profoto Softlightreflektor ganska rakt på, lite uppifrån. Efter fotograferingen så gjordes följandes justeringar i CaptureOne:

• Totala exponeringen nerdragen 0,5 bländarsteg
• Kontrasten upp 25
• Färgmättnaden nerdragen 95%
• Klarhet upp 30%

Sedan har jag använt mig av CaptureOne’s suveräna lagerhantering och sänkt exponeringen på olika delar av bilden genom att måla dessa med masker.
• Hela bakgrunden och hans överkropp har sänkts ytterligare  -1.85 bländarsteg
• Munnen blev lite för ljus och har sänkts -0.6 bländarsteg
• Skuggan under hakan och ögonen lättades +1 bländarsteg

Efter detta så har bilden fått lite retusch i Photoshop och bl.a. byttes ögonen ut till ett par från en annan bild för att få upp blicken något. I övrigt storleksbestämdes den och skärptes innan den gick iväg till tryck!

Artikeln ur kamera&bild …

oktober 3rd, 2011

För ett tag sedan, typ i våras, var det en artikel i Kamera&Bild om mig och mitt arbete. Jag visste faktiskt inte att den fanns ”på nätet” , men nu när den gör det så tänkte jag att jag skulle posta en länk dit 😀

Länk till artikeln i Kamera&Bild

Bilderna till LAJV Magazine

oktober 3rd, 2011

Så här blev bilderna till LAJV

Träning och munkar!

oktober 3rd, 2011

För en vecka sedan plåtade vi nya omslaget till LAJV Magazine. Denna gång var det ett porträtt på Danne som tidningen följer under hans träning tillsammans med PT Jenny på Golds Gym. Jag har alltid tyckt att munkar är höjden av fet och ohälsosam mat (men sjukt gott 🙂 ), så munkarna fick vara med på omslaget.
Helt lätt var det inte att få till träningsbilden. Jag såg Jenny som en liten ”djävul” på Dannes axel, skrikandes både under träningen och när han inte gör som ha ska, dvs. äter munkar 😀 Vi testade olika sätt hon skulle stå på för att det skulle se bra ut, och det slutade med att hon fick klättra upp på själva löpbandet! Det såg riktigt coolt ut och resultatet blev precis som jag ville. Som alltid har man en ganska klar bild hur man vill att det ska se ut, sedan kommer verkligheten och ställer till det 🙂

Ljussättningen var två Magnum-reflektorer 45 grader bakifrån, en softlight-reflektor uppifrån/bakom och självklart, ringblixt.
Tack till Finn på LAJV som tog lite bakombilder!