Days at work

Days at work

Panik & modellbygge i ett garage …

september 27th, 2010

Efter att igår tokshoppat modellbyggsatser så har jag spenderat måndagen i ett garage tillsammans med en mycket hjälpsam och tålmodig ”modellbyggare”. Lite panik hade jag eftersom bilderna som skulle tas, också skulle vara klara innan i morgon bitti 😮 Så för en liten stund sedan kunde jag skicka iväg dem …

Men tillbaka till garaget. Hel lätt är det inte att ljussätta när man i sitt lilla huvud inte tänker på alla grejer som är i vägen för blixtarna. Väggar, bänkar och garageportar som inte alls stod där när jag tänkte hur det skulle vara, då hade jag inte heller sett hur det såg ut i garaget 😀 Men som alltid blir det att trixa och fixa lite. Så efter lite uppallning av bord med verktygslådor, stöttning av blixtstativ med en hink och bygge av ett provisoriskt datorbord av en takplatta var vi igång!

Min käre modell gjorde ett kanonjobb och efter ca. 100 exponeringar så kunde jag konstatera att det tog lite drygt två timmar att fixa i ordning allt och knappt tjugo minuter och ta bilden! Nja, kanske tills man hade den rätta känslan i alla fall. Sedan återstod i och för sig några timmar i datorn 🙂

En stor eloge till Per som stod ut med mitt trixande och fixande!

Utställning modell liten …

september 24th, 2010

Idag har jag varit ute på Lögdö Music Expo och hängt lite bilder. Eftersom det är en mässa för musikbranschen så kan det kanske vara ett schyst ställe att vara på. Förhoppningsvis kommer jag att kunna vara där rent fysiskt i morgon.

Självklart kommer man på andra bilder som jag skulle haft med nu i efterhand, men det var ganska lagom med 8 stycken. Hann precis skriva ut och rama en liten presentation av mig själv också. Det såg rätt ok ut på plats faktiskt.
Eftersom porträtt på band och artister är några av mina absoluta favorituppdrag så kan vi hoppas att det kanske genererar nåt kuligt uppdrag 😀

Tips med ”behind the scenes”-filmer …

september 22nd, 2010
Jag älskar att kolla på filmer med ”behind the scenes” eller vad man nu ska kalla de på svenska, ”bakomfilmer” kanske :), alltså filmer från olika fotograferingar och som visar hur de gått till väga när de plåtat. Det finns alltid något att snappa upp!
Så för er som inte följer Fotofeber’s blogg så har jag här ett tips med en samling sådana filmer därifrån.

Så är kommer en länk med 80 ”bakomfilmer” från Fotofeber!

Janina bit för bit …

september 20th, 2010

Jag fick frågan hur jag plåtade röken bakom Janina i bilden med baseball-träet. Eftersom det inte är riktig rök utan bara fixat i Photoshop så tänkte jag att jag kunde ta en snabb isärplockning av Janina, rent digitalt i alla fall! 😀

Till att börja med så är det taget i studion med två blixtar 45 grader bakifrån, framifrån har jag en beautydish med raster från min vänstra sida och upplättning med en softbox från min högra sidan. Bakgrunden är en svart pappersfond.
En fläkt står på golvet från min högra sida för att blåsa på rocken och håret på Janina.

Ok, då börjar vi!
Bilden är tagen med en Hasselblad H2 med ett P65+ bakstycke och en HC50mm. Jag har först ställt lite grundkurvor och nivåer i Capture One och rensat lite födelsemärken, damm och gjort diverse småjusteringar i Photoshop, då ser bilden ut så här, vilket är utgångsläget.

Så där ja! Jag fortsätter med att göra en grov mask för håret och ändrar färgen från rött till brunt (antagligen helt onödigt eftersom bilden i stort sett saknar färg i slutet 🙂 men så gjorde jag i alla fall). Sedan sedan drar ner mättnaden ytterligare. Efter det har jag gått in och gjort ett lager som jag målat svart runt Janina med en mjuk stor pensel, sedan ändrat opaciteten i det lagret för att få en skön vinjettering. Det finns andra sätt att göra detta på, Lens Correction är ett annat sätt …

Sedan kommer vi till röken! Där skapar jag ett nytt tomt lager, går in i Filter/Render/Clouds och sedan igen upp i Filter/Render/Difference Clouds. Efter det tar jag Free Transform och skalar upp det lagret till önskad ”rökstorlek”. Sedan kan man ”blurra” till det lite om det behövs. Nu fram med markeringsverktyget och göra en mask för att klippa in Janina i röken. Efter det ökar jag på kontrasten på Janina för att få henne att poppa ut lite mer.

Nu på med ett justeringslager där jag kör Hue/Saturation och ställer in Colorize. Sedan justerar jag så att rätt nyans kommer fram. Nu plockar jag in mina eldflammor som jag plåtat vid ett tidigare tillfälle, bara av ren ”bra-att-ha”. Eldsflammorna gör jag grönblå genom Hue/Saturation och Colorize, sedan ändrar jag lagerläget till Screen för att få det svarta vid elden att ”frilläggas” mot bilden. Mask för att få fram Janinas högra höft …

Och för att det ska se lite naturligare ut så lägger jag på en ny flamma från vänster. Slutligen tar jag lite eld uppe på baseballträet, förvränger dem med Edit/Free Transform/Warp för att passa bättre. Och vips så var den klar! Bildfilen blir ganska stor, närmare 3.8 GB!, eftersom jag har ganska mycket lager & justeringslager. Men det är kanon om man kommer på att man vill göra fler liknande från samma plåtning. Då räcker det oftast med att ändra maskerna så har man kommit ganska långt!

edit! Är sånt här kul? Vore kul att läsa vad ni tycker om såna här inlägg.

Skön söndag med lite bloggtips …

september 19th, 2010

Nu är det snart måndag igen! Härligt. Har inte så fasligt mycket denna vecka vilket känns ganska skönt med tanke på allt annat som borde ordnas. Studion behöver städas, papper behöver fyllas i och jag vill nog åka och bada med dottern nåt denna vecka!

Igår kväll tänkte jag gå ut på krogen en sväng, så blev det inte. Var förbi en kompis som fyllde år och sedan gick jag till jobbet 😀 Nej jag gick inte dit för att jobba, jag kände bara att det vore kul att få sitta med Photoshop en stund utan att känna pressen från jobb. Så jag fixade till en till bild på Janina. Känns härligt att man fortfarande kan tycka att det är så kul att hålla på med foto och Photoshop. Man kan ibland glömma bort att det faktiskt är min stora hobby, inte bara ett jobb.

Bloggar är roligt att läsa, speciellt bloggar av fotografer om jag får bestämma. Så därför tänkte jag försöka tipsa om lite olika bloggar jag gilla framöver.

En otroligt duktig bloggare, Twittrare och självklart fotograf är Chase Jarvis. Här finns tips om allt från hur man packar väskan till hur man plåtar genom en plexiglasskiva. Kul att se nån som är så pass duktig också ta sig tid att dela med sig av tips och annat smått och gott!

En fotograf som jag hittade genom att han gör en hel del tillsammans med PhaseOne är Drew Gardner. Roliga och sjuka fotograferingar av en mycket duktig fotograf. Hans blogg har jag inte följt så länge men med tanke på allt han gjort så ska det bli intressant att kolla in honom lite mer …

En lika duktig som ung fotograf är Joey Lawrence. Han har hunnit med att göra mer på ett par år än många hinner under en livstid som fotografer. Allt han tjänar in lägger han på utrustning och resor, snacka om att ingenting är omöjligt! Han har dessutom givit ut två DVDs med massor av tips och trix. Kolla in honom.

Hittade ganska nyligen Nils Jakobsson’s blogg. Jobbade tidigare på Sundsvalls Tidning (som numera också har en egenfotoblogg) , men är idag anställd på Bildbyrån. En kul detalj, kanske mest för mig :), är att han är uppväxt i närheten och dessutom släkt med en familj som hade en bondgård där jag ofta var hos under somrarna när jag var liten.

Jag fortsätter lite senare tror jag, ni får hålla tillgodo med dessa och en bild så länge 🙂

Testat lite …

september 16th, 2010

Idag har jag testat ett nytt bakstycke till kameran, ett PhaseOne P65+. Det är högre upplösning och större sensor än mitt gamla, tyvärr är priset också högre 🙂
Men testa kan man göra, även om det är livsfarligt eftersom man blir gryyyyymt sugen …

Eftersom det blev lite hastigt med testandet så ringde jag in Janina som fick modella lite för mina tester. Betydligt roligare att plåta en person än att ställa upp en massa grejer när man testar. Jag ville göra något med ett lite mörkare tema. Varför? Jo för att det ser schysst ut 😀

En bild hann jag klar med idag. Körde lite mer tester med trista grejer, men det var mest för att se hur de olika lägena på bakstycket fungerar.

Corroded och printar på G …

september 15th, 2010

Nu börjar bilderna på Corroded bli klara. Satt igår och jobbade fram ett gäng bilder så jag vet inte om det är just dessa de väljer.
Jag gillar den lite dystrare känslan i de från träsket 🙂 Studiobilderna är rätt sköna, ibland är det coolt med helt neutral miljö

Nu har jag precis skickat iväg lite bildfiler för utskrift. De ska sedan ramas och hänga under Lögdö Music Expo 24-25 september. Det blev inte så fasligt många, nio stycken tror jag det blev.

Papper och geggamojja …

september 13th, 2010

Jaha, så där ja! Pappersarbete med bokföring och betalning av räkningar, kul … Knappast.

Men förutom lite diverse efterbearbetningar idag så har jag börja fixa bilderna på Corroded, har fixat två ”träskbilder” hittills. Tänkte få till fyra kanske till slut, sen ska studiobilden ordnas till också.
Det känns bra, lite ”mörkare” känsla än tidigare på träskbilderna. Studiobilderna ska vara så rena som möjligt men absolut inte trista utan sjukt snyyyygga 🙂 Men det ska nog inte vara några problem 😀

Med gummistövlar i träsket …

september 10th, 2010

Igår plåtade jag Corroded igen. Vi gjorde två varianter, en ute på ”location” och en i studio. Jag har varit på många sköna ställen och fotograferat men aldrig i ett träsk, men ju krångligare det är desto roligare! Träsk och träsk … Det kanske inte kvalicerar in sig som värsta sydstatsträsket direkt, men den misstänkt sura och lite jolmiga doften fanns där i alla fall 🙂 Dagen till ära hade jag införskaffat mig ett par nya höga stövlar, tyvärr inte höga nog visade det sig senare.

Jag hade hjälp under kvällen av Mange Myt från Ninetone Nation och Frida som också tog alla bakombilder. Nåväl, väl framme vid platsen vi skulle fotografera på så var det till att rigga runt om och i vattnet. Det slutade med att jag hade kameran, datorn och en av blixtarna nerkörda i vattnet 😀 Funkade för övrigt utmärkt!
Vi klarade oss från att plurra i allihopa, ja förutom Bjarne som numera kan igenkännas på den doft som sitter impregnerad  i hans byxor! Titta nästa gång de spelar så ser ni att de övriga i bandet står en bit längre bort från honom 😉

Efter djungelsafarit så for vi till studion och körde några ganska rena och enkla bandbilder. Blev snyggt det också! Ibland kan man lätt fastna i att det ska vara så mycket runt omkring som ska lyfta bandet, just därför kan det vara snyggt att ibland bara skala av allt och bara visa bandet.

Återkommer när jag har något att visa från vår safari. Tja!

Äntligen …

september 8th, 2010

Det satt långt inne, men nu äntligen tog jag och uppgraderade Final Cut Pro Studio 7.0!
Känns bra att ha en videoredigering värd namnet!

« Previous Entries