Days at work

Days at work

Panic in a garage …

September 27th, 2010

After a crazy day yesterday shopping for models of trains, cars, planes and boats i spended this day in a garage with a very helpful and calm “model builder”. The panic came from the images had to be ready and delivered the day after the shoot! So i knew where i would have to spend my evening ….

Anyway, back to the garage. It’s not completely easy to set the lights when you in your head not planned with all the things that would block them. I had walls, benches och big garage doors in the way where i wanted the lights, but this can have something to do with the fact that i hadn’t been in this garage before this shoot. 😀 But after some trial and error i got the lights where i wanted them, and had created a nice “hobby room” in one of the corners in the garage. The table was made of a spare board i placed on some wooden things, then set to the exact right height by placing it on different stuff i found in the garage. But of course no one sees that in the final picture 😉

My dear model did a terrific job and after about 100 exposures i’d got what i wanted. three hours of setting up, 20 minutes of shooting and about four hours in Photoshop was the result of this day!

The lighting was done with two Profoto Magnum reflectors from the back in a 45 degree angle, one Profoto 3×4 foot softbox in the front from the right and the Profoto Ringflash as the main light.

UtstĂ€llning modell liten …

September 24th, 2010

Idag har jag varit ute pÄ Lögdö Music Expo och hÀngt lite bilder. Eftersom det Àr en mÀssa för musikbranschen sÄ kan det kanske vara ett schyst stÀlle att vara pÄ. Förhoppningsvis kommer jag att kunna vara dÀr rent fysiskt i morgon.

SjÀlvklart kommer man pÄ andra bilder som jag skulle haft med nu i efterhand, men det var ganska lagom med 8 stycken. Hann precis skriva ut och rama en liten presentation av mig sjÀlv ocksÄ. Det sÄg rÀtt ok ut pÄ plats faktiskt.
Eftersom portrĂ€tt pĂ„ band och artister Ă€r nĂ„gra av mina absoluta favorituppdrag sĂ„ kan vi hoppas att det kanske genererar nĂ„t kuligt uppdrag 😀

Tips med “behind the scenes”-filmer …

September 22nd, 2010
Jag Ă€lskar att kolla pĂ„ filmer med “behind the scenes” eller vad man nu ska kalla de pĂ„ svenska, “bakomfilmer” kanske :), alltsĂ„ filmer frĂ„n olika fotograferingar och som visar hur de gĂ„tt till vĂ€ga nĂ€r de plĂ„tat. Det finns alltid nĂ„got att snappa upp!
SĂ„ för er som inte följer Fotofeber’s blogg sĂ„ har jag hĂ€r ett tips med en samling sĂ„dana filmer dĂ€rifrĂ„n.

SĂ„ Ă€r kommer en lĂ€nk med 80 “bakomfilmer” frĂ„n Fotofeber!

Janina bit för bit …

September 20th, 2010

Jag fick frĂ„gan hur jag plĂ„tade röken bakom Janina i bilden med baseball-trĂ€et. Eftersom det inte Ă€r riktig rök utan bara fixat i Photoshop sĂ„ tĂ€nkte jag att jag kunde ta en snabb isĂ€rplockning av Janina, rent digitalt i alla fall! 😀

Till att börja med sÄ Àr det taget i studion med tvÄ blixtar 45 grader bakifrÄn, framifrÄn har jag en beautydish med raster frÄn min vÀnstra sida och upplÀttning med en softbox frÄn min högra sidan. Bakgrunden Àr en svart pappersfond.
En flÀkt stÄr pÄ golvet frÄn min högra sida för att blÄsa pÄ rocken och hÄret pÄ Janina.

Ok, dÄ börjar vi!
Bilden Àr tagen med en Hasselblad H2 med ett P65+ bakstycke och en HC50mm. Jag har först stÀllt lite grundkurvor och nivÄer i Capture One och rensat lite födelsemÀrken, damm och gjort diverse smÄjusteringar i Photoshop, dÄ ser bilden ut sÄ hÀr, vilket Àr utgÄngslÀget.

SĂ„ dĂ€r ja! Jag fortsĂ€tter med att göra en grov mask för hĂ„ret och Ă€ndrar fĂ€rgen frĂ„n rött till brunt (antagligen helt onödigt eftersom bilden i stort sett saknar fĂ€rg i slutet 🙂 men sĂ„ gjorde jag i alla fall). Sedan sedan drar ner mĂ€ttnaden ytterligare. Efter det har jag gĂ„tt in och gjort ett lager som jag mĂ„lat svart runt Janina med en mjuk stor pensel, sedan Ă€ndrat opaciteten i det lagret för att fĂ„ en skön vinjettering. Det finns andra sĂ€tt att göra detta pĂ„, Lens Correction Ă€r ett annat sĂ€tt …

Sedan kommer vi till röken! DĂ€r skapar jag ett nytt tomt lager, gĂ„r in i Filter/Render/Clouds och sedan igen upp i Filter/Render/Difference Clouds. Efter det tar jag Free Transform och skalar upp det lagret till önskad “rökstorlek”. Sedan kan man “blurra” till det lite om det behövs. Nu fram med markeringsverktyget och göra en mask för att klippa in Janina i röken. Efter det ökar jag pĂ„ kontrasten pĂ„ Janina för att fĂ„ henne att poppa ut lite mer.

Nu pĂ„ med ett justeringslager dĂ€r jag kör Hue/Saturation och stĂ€ller in Colorize. Sedan justerar jag sĂ„ att rĂ€tt nyans kommer fram. Nu plockar jag in mina eldflammor som jag plĂ„tat vid ett tidigare tillfĂ€lle, bara av ren “bra-att-ha”. Eldsflammorna gör jag grönblĂ„ genom Hue/Saturation och Colorize, sedan Ă€ndrar jag lagerlĂ€get till Screen för att fĂ„ det svarta vid elden att “frillĂ€ggas” mot bilden. Mask för att fĂ„ fram Janinas högra höft …

Och för att det ska se lite naturligare ut sÄ lÀgger jag pÄ en ny flamma frÄn vÀnster. Slutligen tar jag lite eld uppe pÄ baseballtrÀet, förvrÀnger dem med Edit/Free Transform/Warp för att passa bÀttre. Och vips sÄ var den klar! Bildfilen blir ganska stor, nÀrmare 3.8 GB!, eftersom jag har ganska mycket lager & justeringslager. Men det Àr kanon om man kommer pÄ att man vill göra fler liknande frÄn samma plÄtning. DÄ rÀcker det oftast med att Àndra maskerna sÄ har man kommit ganska lÄngt!

edit! Är sĂ„nt hĂ€r kul? Vore kul att lĂ€sa vad ni tycker om sĂ„na hĂ€r inlĂ€gg.

Skön söndag med lite bloggtips …

September 19th, 2010

Nu Àr det snart mÄndag igen! HÀrligt. Har inte sÄ fasligt mycket denna vecka vilket kÀnns ganska skönt med tanke pÄ allt annat som borde ordnas. Studion behöver stÀdas, papper behöver fyllas i och jag vill nog Äka och bada med dottern nÄt denna vecka!

IgĂ„r kvĂ€ll tĂ€nkte jag gĂ„ ut pĂ„ krogen en svĂ€ng, sĂ„ blev det inte. Var förbi en kompis som fyllde Ă„r och sedan gick jag till jobbet 😀 Nej jag gick inte dit för att jobba, jag kĂ€nde bara att det vore kul att fĂ„ sitta med Photoshop en stund utan att kĂ€nna pressen frĂ„n jobb. SĂ„ jag fixade till en till bild pĂ„ Janina. KĂ€nns hĂ€rligt att man fortfarande kan tycka att det Ă€r sĂ„ kul att hĂ„lla pĂ„ med foto och Photoshop. Man kan ibland glömma bort att det faktiskt Ă€r min stora hobby, inte bara ett jobb.

Bloggar Àr roligt att lÀsa, speciellt bloggar av fotografer om jag fÄr bestÀmma. SÄ dÀrför tÀnkte jag försöka tipsa om lite olika bloggar jag gilla framöver.

En otroligt duktig bloggare, Twittrare och sjÀlvklart fotograf Àr Chase Jarvis. HÀr finns tips om allt frÄn hur man packar vÀskan till hur man plÄtar genom en plexiglasskiva. Kul att se nÄn som Àr sÄ pass duktig ocksÄ ta sig tid att dela med sig av tips och annat smÄtt och gott!

En fotograf som jag hittade genom att han gör en hel del tillsammans med PhaseOne Ă€r Drew Gardner. Roliga och sjuka fotograferingar av en mycket duktig fotograf. Hans blogg har jag inte följt sĂ„ lĂ€nge men med tanke pĂ„ allt han gjort sĂ„ ska det bli intressant att kolla in honom lite mer …

En lika duktig som ung fotograf Àr Joey Lawrence. Han har hunnit med att göra mer pÄ ett par Är Àn mÄnga hinner under en livstid som fotografer. Allt han tjÀnar in lÀgger han pÄ utrustning och resor, snacka om att ingenting Àr omöjligt! Han har dessutom givit ut tvÄ DVDs med massor av tips och trix. Kolla in honom.

Hittade ganska nyligen Nils Jakobsson‘s blogg. Jobbade tidigare pĂ„ Sundsvalls Tidning (som numera ocksĂ„ har en egenfotoblogg) , men Ă€r idag anstĂ€lld pÄ BildbyrĂ„n. En kul detalj, kanske mest för mig :), Ă€r att han Ă€r uppvĂ€xt i nĂ€rheten och dessutom slĂ€kt med en familj som hade en bondgĂ„rd dĂ€r jag ofta var hos under somrarna nĂ€r jag var liten.

Jag fortsĂ€tter lite senare tror jag, ni fĂ„r hĂ„lla tillgodo med dessa och en bild sĂ„ lĂ€nge 🙂

Testat lite …

September 16th, 2010

Idag har jag testat ett nytt bakstycke till kameran, ett PhaseOne P65+. Det Ă€r högre upplösning och större sensor Ă€n mitt gamla, tyvĂ€rr Ă€r priset ocksĂ„ högre 🙂
Men testa kan man göra, Ă€ven om det Ă€r livsfarligt eftersom man blir gryyyyymt sugen …

Eftersom det blev lite hastigt med testandet sĂ„ ringde jag in Janina som fick modella lite för mina tester. Betydligt roligare att plĂ„ta en person Ă€n att stĂ€lla upp en massa grejer nĂ€r man testar. Jag ville göra nĂ„got med ett lite mörkare tema. Varför? Jo för att det ser schysst ut 😀

En bild hann jag klar med idag. Körde lite mer tester med trista grejer, men det var mest för att se hur de olika lÀgena pÄ bakstycket fungerar.

Corroded och printar pĂ„ G …

September 15th, 2010

Nu börjar bilderna pÄ Corroded bli klara. Satt igÄr och jobbade fram ett gÀng bilder sÄ jag vet inte om det Àr just dessa de vÀljer.
Jag gillar den lite dystrare kĂ€nslan i de frĂ„n trĂ€sket 🙂 Studiobilderna Ă€r rĂ€tt sköna, ibland Ă€r det coolt med helt neutral miljö

Nu har jag precis skickat ivÀg lite bildfiler för utskrift. De ska sedan ramas och hÀnga under Lögdö Music Expo 24-25 september. Det blev inte sÄ fasligt mÄnga, nio stycken tror jag det blev.

Papper och geggamojja …

September 13th, 2010

Jaha, sĂ„ dĂ€r ja! Pappersarbete med bokföring och betalning av rĂ€kningar, kul … Knappast.

Men förutom lite diverse efterbearbetningar idag sĂ„ har jag börja fixa bilderna pĂ„ Corroded, har fixat tvĂ„ “trĂ€skbilder” hittills. TĂ€nkte fĂ„ till fyra kanske till slut, sen ska studiobilden ordnas till ocksĂ„.
Det kĂ€nns bra, lite “mörkare” kĂ€nsla Ă€n tidigare pĂ„ trĂ€skbilderna. Studiobilderna ska vara sĂ„ rena som möjligt men absolut inte trista utan sjukt snyyyygga 🙂 Men det ska nog inte vara nĂ„gra problem 😀

Med gummistövlar i trĂ€sket …

September 10th, 2010

IgĂ„r plĂ„tade jag Corroded igen. Vi gjorde tvĂ„ varianter, en ute pĂ„ “location” och en i studio. Jag har varit pĂ„ mĂ„nga sköna stĂ€llen och fotograferat men aldrig i ett trĂ€sk, men ju krĂ„ngligare det Ă€r desto roligare! TrĂ€sk och trĂ€sk … Det kanske inte kvalicerar in sig som vĂ€rsta sydstatstrĂ€sket direkt, men den misstĂ€nkt sura och lite jolmiga doften fanns dĂ€r i alla fall 🙂 Dagen till Ă€ra hade jag införskaffat mig ett par nya höga stövlar, tyvĂ€rr inte höga nog visade det sig senare.

Jag hade hjĂ€lp under kvĂ€llen av Mange Myt frĂ„n Ninetone Nation och Frida som ocksĂ„ tog alla bakombilder. NĂ„vĂ€l, vĂ€l framme vid platsen vi skulle fotografera pĂ„ sĂ„ var det till att rigga runt om och i vattnet. Det slutade med att jag hade kameran, datorn och en av blixtarna nerkörda i vattnet 😀 Funkade för övrigt utmĂ€rkt!
Vi klarade oss frĂ„n att plurra i allihopa, ja förutom Bjarne som numera kan igenkĂ€nnas pĂ„ den doft som sitter impregnerad  i hans byxor! Titta nĂ€sta gĂ„ng de spelar sĂ„ ser ni att de övriga i bandet stĂ„r en bit lĂ€ngre bort frĂ„n honom 😉

Efter djungelsafarit sÄ for vi till studion och körde nÄgra ganska rena och enkla bandbilder. Blev snyggt det ocksÄ! Ibland kan man lÀtt fastna i att det ska vara sÄ mycket runt omkring som ska lyfta bandet, just dÀrför kan det vara snyggt att ibland bara skala av allt och bara visa bandet.

Återkommer nĂ€r jag har nĂ„got att visa frĂ„n vĂ„r safari. Tja!

Äntligen …

September 8th, 2010

Det satt lÄngt inne, men nu Àntligen tog jag och uppgraderade Final Cut Pro Studio 7.0!
KÀnns bra att ha en videoredigering vÀrd namnet!

« Previous Entries